Paintball JÁTÉKSZABÁLYOK ÉS ALAPFOGALMAK

 1. A paintball játék
  Számos játékvariáció létezik, melyek közül a legalapvetőbb a következő: A két csapat a paintball pálya két ellenkező pontján áll fel, majd hangjelzésre elindulnak, hogy megpróbálják kiejteni az ellenfél játékosait. A győztes az a csapat lesz, amelynek játékosai előbb járnak sikerrel ezen a téren, vagy a forduló végén több játékosa marad fent a küzdőtéren.

  Az alapváltozat variálható zászlóra, területvédelemre, épületvédelemre, a csapat egy tagjának védelmére koncentrálva, illetve egyéb fantáziadús módokon.

 2. Érvényes találati felület
  Deréktól fölfelé a törzs és a fej teljes területe ilyen felületnek számít. A vállak szélétől a karokat, a deréktól lefelé lévő területet, valamint a paintball markert ért festékgolyó nem számít találatnak.
  Akit az érvényes felületen eltalálnak, annak hangos kiáltással (kiestem, eltaláltak) tudatnia kell mindenkivel, hogy számára befejeződött a játék. Ezzel együtt fel kell emelnie paintball markert a feje fölé, és a lehető legrövidebb úton el kell hagynia a játékteret.
  A kiesett játékosnak jelentkeznie kell a játékvezetőknél felszerelése ellenőrzése, és a következő játékra való felkészítése céljából.
   
 3. A játékvezetők, segítők
  Ők ügyelnek a küzdelem tisztaságára, a szabályok betartatására. A játék gördülékenysége érdekében fontos szavuk tiszteletben tartása, elfogadása.
  Feladataik közé tartozik a meghibásodott markerek azonnali cseréje, javítása, tisztítása, illetve a festékgolyók pótlása is.
   
 4. A szabálytalanságok
  A kijelölt paintball pálya határának átlépése fedezékkeresés céljából szabálytalanak minősül. (Nem tartozik ebbe a körbe a találatot kapott játékos pályaelhagyása.)
  Tilos a fedezékek elmozdítása.
  Szabálytalan a kapott találatot letörölni vagy elrejteni és játékban maradni.
Paintball szabályok
Paintball játék