Paintball történet

A paintball eredetéről többféle magyarázat kering a játék szerelmeseinek körében. A történetek egy része szerint az amerikai marhapásztorok jelölték elsőként a speciális markerből kilőtt festékgolyóval a teheneket, mások állítják, hogy a kivágásra ítélt fákat lőtték meg először ilyen módon, és vannak olyanok is, akik egy Bob Gurnsey nevű amerikai úriembernek tulajdonítják a paintball játék feltalálását.

Az utóbbi, egyben a paintball sport szellemiségéhez legközelebb álló magyarázat szerint Bob Gurnsey gyermekkora dugóspuskás csatái iránti nosztalgiájában egy szűkebb baráti körben szervezte meg az első játékot 1981-ben. A paintball ősének tekinthető első csata, amely akkor még olajfestékes golyóval működött, olyan sikeresnek bizonyult, hogy néhány további baráti összejövetelt követően egy évvel később Bob már saját cégének keretein belül szervezte a játszatást, illetve megkezdte ötlete franchise rendszerű értékesítését is.

Az 1990-es évek közepe felé némi késéssel a játék továbbfejlesztett, festékgolyós formája elérte Magyarországot is, napjainkra pedig már amatőr és profi játékosok, a 12-től az 70 évesig terjedő korosztály képviselőinek ezrei hódolnak a sportnak.

Bebizonyosodott, hogy az amerikai Gurnsey westernhősi nosztalgiáját Magyarországon is férfiak és nők tömegei osztják, ezáltal a paintball remek időtöltéssé vált baráti társaságok számára, vállalatok családi napjainak programjaként, valamint népszerű csapatépítő tréningként is.

Paintball felszerelés
Paintball kellék